Siirry pääsisältöön

Laatu ja potilasturvallisuus

Panostamme HUSissa toimintamme laatuun ja turvallisuuteen. Tavoitteenamme on parantaa jatkuvasti potilaan hoitoa. Potilasturvallisuutemme perustuu toiminnan jatkuvaan kehittämiseen. Laatu ja potilasturvallisuustyömme on kuvattu omavalvonta-ohjelmassamme ja -suunnitelmissamme, joiden toteutumista raportoimme kolmesti vuodessa.

HUSin omavalvonta

Omavalvonta on valvonnan ensisijaisin muoto. HUSia ja sen yksiköitä koskee sosiaali- ja terveydenhuollon palvelunjärjestäjän ja palveluntuottajan omavalvontavelvollisuus. Omavalvonnalla tarkoitetaan niitä keinoja ja toimia, joilla palvelunjärjestäjä ja palveluntuottaja valvovat, seuraavat ja arvioivat toimintaansa.

Omavalvonnalla varmistetaan asiakkaiden yhdenvertaisuus sekä palvelujen saatavuus, jatkuvuus, turvallisuus ja laatu. Vuoden 2024 alussa voimaan tullut valvontalaki velvoittaa julkisia ja yksityisiä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajia laatimaan ja julkaisemaan palveluyksikkökohtaisen omavalvontasuunnitelman.

HUSin yksiköiden omavalvontasuunnitelmat

Omavalvontasuunnitelmassa palveluntuottaja kuvaa palveluyksikköön kuuluvien palvelujen tuottamiseen liittyvät keskeiset riskit sekä miten palveluntuottaja ja henkilöstö valvovat ja varmistavat palvelujen laatua, asianmukaisuutta, turvallisuutta ja asiakas- ja potilastyöhön osallistuvan henkilöstön riittävyyttä.


HUSin laaturekisterit ja vastuuhenkilöt

Magneettisairaala

Olemme HUSissa osa kansainvälistä Magneettisairaala (Magnet Hospital©) -hanketta. Magneettisairaala-tunnus edellyttää näyttöä erinomaisesta hoitotyöstä. 



Potilasturvallisuus

Potilasturvallisuus on osa laatua. Panostamme HUSissa turvalliseen hoitoon, hoidon korkeaan laatuun ja potilaslähtöisyyteen. Tavoitteenamme on, ettei hoito tai hoitoympäristö aiheuta potilaalle vaaraa tai haittaa. 

Kaikki potilashoidossa olevat työntekijämme suorittavat potilasturvallisuusverkkokoulutuksen. Analysoimme myös saamamme potilas- ja asiakaspalautteen ja muokkaamme toimintaamme palautteen perusteella.

Haittatapahtumia voivat olla esimerkiksi hoitoon liittyvät infektiot, väärä tai viivästynyt diagnoosi tai lääkitysvirhe

Jos sinulla on kysymyksiä liittyen potilaan oikeuksiin, voit olla yhteydessä potilasasiavastaaviimme.




HUSin toiminnallinen yhdenvertaisuussuunnitelma

HUSissa on laadittu henkilöstöä koskeva tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma sekä toiminnallinen yhdenvertaisuussuunnitelma, jolla tarkoitetaan HUSin hoito- ja potilastyössä jatkuvaa prosessia, jolla pyritään kaikkien ihmisryhmien yhdenvertaiseen kohteluun ja syrjinnän ehkäisemiseen.

HUSiin perustettiin keväällä 2023 moniammatillinen ja yhdenvertaisuuden henkeä noudattava edustuksellinen yhdenvertaisuustoimikunta, jonka tehtävänä on kehittää ja seurata yhdenvertaisuuden toteutumista HUSin eri toimintayksiköissä.

Eri tulosyksiköissä toimivat myös monikulttuurisen hoitotyön asiantuntijaryhmät.

Sisäiset ilmoituskanavamme

Käytössämme on erilaisia sisäisiä ilmoituskanavia, joiden kautta henkilöstömme voi ilmoittaa vaaratapahtumista, turvallisuuteen liittyvistä havainnoista tai väärinkäytöksistä. Käytössämme on myös kanava, jossa henkilöstömme voi ilmoittaa onnistumisista.






Laatumittareitamme

Ajankohtaisen NPS-lukeman eli suositteluindeksin löydät Asiakastyytyväisyys-sivulta.

Maailmalla laatusairaaloissa seurataan yleisesti seuraavia kolmea laatumittaria:

Hoitojakson pituus3,5 päivää
Readmissio1,7 %
Kuolleisuus3,0 %

Päivitämme taulukkoa kerran kuukaudessa. Ajankohta, jota luvut koskevat: hoitoaika helmikuu 2025, readmissio ja kuolleisuus tammikuu 2025.

Mitä luvut tarkoittavat?

  • Mittaamme asiakaskokemustamme kansainvälisellä NPS-suositteluindeksillä (Net Score). NPS-lukema voi olla mikä tahansa -100:n ja +100:n välillä. Mittaamme NPS-lukua kysymyksellä ”Kuinka todennäköisesti suosittelisit saamaasi palvelua läheisellesi, jos hänen tilanteensa olisi samankaltainen”.
  • Hoitojakson pituus -mittari kuvaa keskimääräistä hoitojakson kestoa sairaalan osastolla. Psykiatriset hoitojaksot eivät ole mukana tässä mittarissa.
  • Readmissio tarkoittaa potilaan ennalta suunnittelematonta käyntiä uudestaan samasta syystä 30 vuorokauden sisällä kotiutumisesta. Prosenttiosuus kertoo, kuinka iso osa osaston hoitojaksoista on johtanut tällaiseen suunnittelemattomaan käyntiin.
  • Kuolleisuusmittari kertoo, kuinka suuri osuus potilaista on kuollut 30 vuorokauden sisällä osastohoitojakson aloituksesta olipa potilas kuollessaan sairaalassa tai kotiutettu.

Päivitetty: 25.04.2025

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.