Klientavgifter
De avgifter som vi debiterar våra kunder för besök, distansmottagningar, vårdperioder och läkarintyg fastställs enligt lagen och förordningen om klientavgifter.
Lista över kundavgifter
För personer under 18 år är sju vårddagar per kalenderår avgiftsbelagda.
För vårddagar utöver dessa sju dagar debiteras ingen
- vårddagsavgift,
- avgift för dag- eller nattvård.
Dagkirurgin är avgiftsbelagd även efter sju vårddagar.
Besök på en enhet inom den psykiatriska öppenvården och seriebehandling är avgiftsfria.
Då det gäller besök på samjouren uppbär vi ingen avgift för besök på psykiatriska jouren eller av krigsveteraner. Besöket är också avgiftsfritt, om patienten blir intagen på sjukhus samma dag. I detta fall debiterar vi en avgift för kortvarig institutionsvård i stället för en poliklinikavgift.
Hälsocentralsläkare eller -skötare vardagar kl. 08.00–20.00.
28,20 euro
Hälsocentralsläkare eller -skötare vardagar klockan 20.00–08.00, lördagar, söndagar och helgdagar
66,70 euro
Hälsocentralsläkarens eller -skötarens distansmottagning vardagar klockan 08.00–20.00
28,20 euro
Hälsocentralsläkarens eller -skötarens distansmottagning vardagar kl. 20.00–08.00, lördagar, söndagar och helgdagar
66,70 euro
Hälsocentral, tandläkarjour
66,70 euro
Specialistläkare
66,70 euro
Specialistläkarens mottagning
66,70 euro
Kortvarig institutionsvård
66,90 euro
Vårddagsavgifter debiteras för inskrivnings-, sjukhusvistelse- och utskrivningsdagarna. För utskrivningsdagen tar vi inte ut någon avgift, om vården fortsätter samma dag på någon annan institution.
Vårddagsavgift för kortvarig psykiatrisk institutionsvård
30,70 euro
Vi tar inte ut avgifter i de fall som avses i 9 § i mentalvårdslagen.
Vårddagsavgift efter att avgiftstaket har överskridits
25,10 euro
Specialiserad sjukvård som ges i hemmet
16,40 euro
Med specialiserad sjukvård som ges i hemmet avses en tillfällig hemtjänst med läkar-, tandläkar- eller sjukskötarbesök i ditt hem. Vi debiterar endast en besöksavgift per dygn.
Avgift för dag- och nattvård
30,70 euro
Vi tar ut en avgift, om patienten vårdas endast på natten eller dagen. Ingen avgift tas ut för besök på en enhet inom den psykiatriska öppenvården.
Vi tar inte ut några poliklinikavgifter av krigsveteraner, på enheter för psykiatrisk öppenvård eller på mödramottagningar för undersökning, vård och uppföljning av gravida som använder rusmedel. Om patienten läggs in på sjukhus omedelbart efter ett mottagningsbesök tas ingen poliklinikavgift ut.
Poliklinikavgift läkare eller sjukskötare
66,70 euro
Distansmottagning, läkare, sjukskötare eller specialarbetare
66,70 euro
Laboratorieundersökningar och bilddiagnostiska undersökningar ingår i priset för ett mottagningsbesök.
Vi utför inga bilddiagnostiska undersökningar med remiss från en privatläkare. De som har en remiss från en privatläkare för laboratorieundersökningar kan kontakta laboratoriernas kundtjänst för att få information om priset på undersökningarna.
Med en remiss från en privatläkare är provtagnings- och expeditionsavgiften 26 euro. Vi lägger provtagnings- och expeditionsavgiften till priset på utförda undersökningar. Ingen FPA-ersättning fås för laboratorieundersökningar som utförts med remiss från en privatläkare.
218,70 euro
I stället för en poliklinikavgift debiterar vi för dagkirurgiska åtgärder en avgift för åtgärder som utförs i en operationssal och som kräver allmän anestesi, omfattande bedövning eller intravenös medicinering.
Om en person som genomgått en dagkirurgisk åtgärd stannar på vårdstället fram till följande dygn på grund av en komplikation eller av någon jämförbar orsak, kan vi dessutom debitera en vårddagsavgift på 66,90 euro.
Vi tar ut avgift för vård som ges i serie för högst 45 vårdbesök per kalenderår.
Serievård
18,60 euro
Specialiserad sjukvård som ges som serievård i hemmet
18,60 euro
Gruppbesök
18,60 euro
Avgiften för långvarig vård uppgår till 85 procent av den månatliga nettoinkomsten för personen som får vård. Om den som får institutionsvård har en make/maka med lägre inkomster uppgår avgiften till 42,5 procent av makarnas sammanlagda nettoinkomster. Minst 15 procent av nettoinkomsten ska dock alltid lämnas till patientens förfogande, dock minst 122,00 euro per månad. Patienten får också behålla fronttillägget.
En patient är en långtidssjuk patient, om vården varar mer än tre månader. Långtidssjuka patienter vistas på sjukhus i flera månader eller år.
Avgiftsbeloppet för ett läkarintyg beror på typen av intyg eller utlåtande.
Läkarintyg
högst 56,70 euro
Avgift för läkarintyg som gäller körrätt
högst 68,10 euro
23,00 euro
Rehabiliteringsavgiften gäller rehabilitering som personer med funktionsnedsättning får på en institution.
Hjälpmedel samt utprovning, nödvändigt byte och service av hjälpmedel i anslutning till vården är kostnadsfria. Undantag är situationer där behovet orsakas av skada eller yrkessjukdom som ska ersättas enligt lagarna om olycksfallsförsäkring, lagen om skada, ådragen i militärtjänst, trafikförsäkringslagen eller patientförsäkringslagen.
56,70 euro
Vi tar ut en avgift för outnyttjade mottagningstider inom den specialiserade sjukvårdens öppenvård eller för bilddiagnostiska undersökningar. En straffavgift kan påföras, om du inte avbokar en tid senast klockan 12 dagen före mottagningsdagen.
Vi tar inte ut avgift om det finns en godtagbar orsak till att patienten inte avbokat en tid, till exempel ett akut sjukdomsfall eller någon annan godtagbar orsak.
Åtgärdsbesök, svårighetsklass 0–2
25,30 euro
Åtgärdsbesök, svårighetsklass 3–4
39,60 euro
Åtgärdsbesök, svårighetsklass 5–7
65,00 euro
Åtgärdsbesök, svårighetsklass 8–10
88,80 euro
Åtgärdsbesök, svårighetsklass 11–15
119 euro
Protetikbesök 1
264,70 euro
Protetikbesök 2
318,30 euro
5,00 euro
Vi tar ut en påminnelseavgift för en sänd betalningspåminnelse.
Om en avgift inte har betalats senast på förfallodagen uppbärs dröjsmålsränta enligt räntelagen räknat från förfallodagen.
Vi tar inte ut kundavgifter av organdonatorer.
Av patienter som inte bor i Finland tar vi ut en avgift som motsvarar de faktiska kostnaderna för vården, om inte ett internationellt avtal som är bindande för Finland föreskriver annat. Vi tar också ut avgiften för vård av personer under 18 år.
Den ersättning som betalas till andningsförlamade patienter för uteblivet uppehälle är 66,90 euro per dag.
Avgiften för en stödperson till förlossningspatient är 66,90 euro per dag, om ett familjerum används. Avgiften inkluderas i patientens faktura.
På hotell Familjeboet är avgiften 66,70 euro per dag, och vi tar ut avgiften endast av patienten.
Betalning av kundfakturor
Vi skickar en faktura till dig i efterskott cirka två veckor efter din vård eller ditt besök. Vi skickar fakturan till dig å det sätt du har valt, antingen per post, som en e-faktura eller direktbetalning. För e-fakturor och direktbetalning måste du ingå ett avtal med din bank. E-fakturaavtalet kan också upprättas i förväg.
- Aktivera e-faktura i din nätbank genom att välja HUS-sammanslutningen i listan över fakturautställare.
- Faktureringsobjektet är Vårdfaktura.
- Som identifiering används Personbeteckning.
För direktbetalning ska du upprätta en fullmakt på din banks kontor eller genom någon annan kundtjänstkanal. Direktbetalning innebär att du ger din bank fullmakt att betala dina fakturor från ditt konto. Du får ett förhandsmeddelande om en faktura per post, och banken debiterar ditt konto för att betala fakturan på förfallodagen.
Du kan betala våra kundfakturor i kassan på sjukhusets lunchrestauranger. För att betala fakturan behöver du den pappersfaktura du har fått. Utan fakturan kan vi inte ta emot någon betalning. I restaurangkassorna ger vi inga råd om fakturorna. Faktureringens kundtjänst ger råd om faktureringen.
Restauranger där du kan betala kundfakturor
- Biomedicum, Haartmansgatan 8, Helsingfors
- Esbo sjukhus, lunchrestaurang Suolaheinä Karvasbackavägen 6, Esbo
- Hyvinge sjukhus kafé, Sairaalankatu 1, Hyvinge
- Hud- och allergisjukhuset, Mejlansvägen 2, Helsingfors
- Jorvs sjukhus, Åbovägen 150, Esbo
- Ohkola sjukhus, Ohkolantie 10, Mäntsälä
- Kirurgiska sjukhuset, Kaserngatan 11–13, Helsingfors
- Lojo sjukhus, Sjukhusvägen 8, Lojo
- Mejlans brosjukhus, Haartmansgatan 4, Helsingfors
- Pejas sjukhus, Sjukhusgatan 1, Vanda
- Borgå sjukhus, Sjukhusvägen 1, Borgå
- Tullbommen, Topeliusgatan 32, Helsingfors
Betalningstid och indrivning
Fakturor har i allmänhet en betalningstid på tre veckor. Du kan genom vår kundtjänst ansöka om längre betalningstid för fakturor och komma överens om en betalningstidtabell, om dina fakturor inte ännu har överförts till en inkassobyrå.
Om du inte betalar fakturan senast på förfallodagen får du per post en betalningspåminnelse två veckor efter förfallodagen. En betalningspåminnelse inkluderar en påminnelseavgift på 5 euro. Kostnaderna för en betalningspåminnelse är befogade, om du har betalat fakturan efter förfallodagen och vi har börjat vidta påminnelseåtgärder.
Om vi inte får betalningen senast på förfallodagen för betalningspåminnelsen, överförs fakturan till inkassobyrån för åtgärder. Detta innebär inkasso- och räntekostnader för dig. Vi tar ut dröjsmålsränta enligt räntelagen räknat från förfallodagen.
Lowell Suomi Oy sköter indrivningen av HUS fakturor. Om din faktura har överförts till inkassobyrån för behandling ska du kontakta inkassobyråns kundtjänst i frågor som gäller fakturan.
Ålänningar och kunder utan hemkommun i Finland
Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS), som lyder under landskapets hälso- och sjukvårdsmyndighet och ansvarar för den offentliga hälso- och sjukvården på Åland, ska godkänna en betalningsförbindelse och skicka den till HUS innan vård eller behandling inleds.
Av patienter som inte har en hemkommun i Finland eller som inte jämställs med kommunens invånare tar vi ut en avgift som motsvarar de faktiska kostnaderna för vården eller behandlingen, om inget annat konstateras i ett för Finland bindande internationellt avtal eller i EU-lagstiftningen. Vi tar också ut avgiften för vård av personer under 18 år.
Om kunden har ett europeiskt sjukvårdskort (EHIC), Storbritanniens sjukvårdskort (GHIC) eller ett av FPA beviljat vårdintyg har kunden rätt att få vård till beloppet av kundavgifterna. Ett elektroniskt europeiskt sjukvårdskort eller enbart kortets nummer accepteras inte i Finland. Mer information om rätten till vård i Finland finns på FPA:s webbplats.
Telefon: 09-471 78570, vardagar klockan 9–15
E-post: billing@hus.fi
Postadress: HUS Ekonomitjänster, Kundfakturering, PB 680, 00029 HUS
Andra kundgrupper kan inte använda dessa kontaktuppgifter för att få betjäning. För andra kundgrupper, se kontaktuppgifterna för kundfaktureringens kundtjänst i början av sidan.
Avgiftstak
Klientavgifterna inom den offentliga hälso- och sjukvården har ett avgiftstak. Uppföljningsperioden för avgiftsbeloppen är ett kalenderår (1.1–31.12). Vid uträkning av avgiftstaket beaktas de avgifter som samlats under kalenderåret enligt dagen för besöket, inte enligt fakturans förfallodag eller betalningsdag.
År 2024 är avgiftstaket 762 euro. Av fakturan framgår om avgiften räknas in i avgiftstaket. När avgiftstaket har uppnåtts blir den offentliga hälso- och sjukvårdens tjänster i regel avgiftsfria för dig fram till slutet av kalenderåret. För kortvarig institutionsvård tar vi ut en nedsatt vårdavgift även efter att avgiftstaket överskridits.
Du måste själv följa upp när du når avgiftstaket. Avgifter för personer under 18 år kan räknas till den ena vårdnadshavarens avgiftstak.
Mer information om avgiftstaket finns på social- och hälsovårdsministeriets webbplats.
I avgiftstaket ingår
- avgifter för läkartjänster inom öppenvården vid hälsocentraler
- avgifter för fysioterapi
- avgifter för vård som ges i serie
- poliklinikavgifter på sjukhus
- avgifter för dagkirurgi
- avgifter för kortvarig sluten vård och kortvarig service på en institution inom hälso- och sjukvården eller inom socialvården, till exempel på sjukhusets eller hälsocentralens vårdavdelning
- avgifter för natt- eller dagsjukvård
- avgifter för rehabilitering
- avgifter för besök och vårdåtgärder inom mun- och tandvården (med undantag för tandtekniska kostnader för proteser, bettskenor, tandställningar och sömnapnéskenor).
- avgifter för tillfällig hemsjukvård och hemsjukhusvård
- avgifter som tas ut för terapitjänster
- avgifter som betalas med utkomststöd.
I avgiftstaket medräknas inte avgifter för
- sjuktransport
- läkarintyg
- laboratorieundersökningar och bilddiagnostisk som gjorts på remiss av privatläkare
- socialvårdstjänster, med undantag av kortvarig sluten vård
- inkomstrelaterade tjänster
- självrisken för servicesedeln
- självrisken för färdtjänsten
- helt privata tjänster som välfärdsområdet inte ansvarar för att ordna
- den offentliga hälso- och sjukvårdens tjänster som tillhandahållits på Åland
- Avgifter som har tagits ut hos en person som inte har hemkommun i Finland, med undantag för avgifter som har tagits ut hos en person som med stöd av Europeiska unionens lagstiftning eller en internationell överenskommelse som är bindande för Finland har rätt till hälsovårdstjänster på samma villkor som en person som är bosatt i Finland eller som jämställs med invånare i ett välfärdsområde.
- När avgiftstaket har uppnåtts ska du kontakta den aktör hos vilken avgiftstaket uppnås (HUS eller välfärdsområde) och begära en beräkning av avgiftstaket.
- Ge information om avgifter för vård och behandlingar som under kalenderåret bidragit till att avgiftstaket uppnåtts. Om du inte har antecknat dessa uppgifter kan vi på dina vägnar kontrollera dessa genom välfärdsområdena.
- Vänta tills dess avgiftstaket har beräknats. Efter beräkningen informeras du om fakturor som ska betalas eller återbetalning av överbetalningar. Observera att vi automatiskt hänför eventuella överbetalningar till öppna fakturor.
- Vi underrättar på dina vägnar det välfärdsområde där du bor om att avgiftstaket har uppnåtts.
Nedsättningar och begäran om omprövning
Om du är i långvarig institutionsvård hos oss, det vill säga den uppskattade eller faktiska vårdtiden är tre månader eller mer, kommer vi att ta ut en avgift vars belopp fastställs enligt din betalningsförmåga enligt lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården.
Avgiften för långvarig institutionsvård nedsätts eller efterskänks till den del förutsättningarna för personens eller familjens försörjning eller förverkligandet av personens lagstadgade försörjningsplikt äventyras av att avgiften tas ut. I dessa situationer ska du kontakta patientfaktureringen eller den enhet vid HUS som har fastställt det ursprungliga avgiftsbeloppet för långvarig institutionsvård.
Du kan få nedsättning av så kallade jämnstora avgifter, om du får garantipension eller har tingsrättens beslut om skuldsanering. Vi beviljar dock inte nedsättning av en kundavgift som tas ut för en oanvänd mottagningstid som inte avbokats och inte heller för patienter som inte har en hemkommun i Finland och som själva ansvarar för sina vårdkostnader till fullt belopp.
Begäran om nedsättning riktas till patientfaktureringens kundtjänst per post eller e-post. Till begäran ska du foga ett intyg av FPA om garantipension eller tingsrättens beslut om skuldsanering. Intyget från FPA ska innehålla uppgifter om när garantipensionen har beviljats och när den upphör eller att beslutet gäller tills vidare.
Denna anvisning för begäran om omprövning gäller inte för en faktura som grundar sig på ett beslut om avgift för långvarig institutionsvård då avgiften fastställts utifrån din betalningsförmåga.
Om du är missnöjd med en kundavgiftsfaktura som gäller någon annan faktura än beslut om avgift för långvarig institutionsvård kan du söka ändring i den genom att lämna en begäran om omprövning till HUS-sammanslutningen. Du kan söka ändring i fakturan, om fakturan är adresserad till dig eller fakturan har en omedelbar inverkan på din rättighet, skyldighet eller förmån.
Gör en skriftlig begäran om omprövning senast den 30. dagen efter att du mottagit fakturan. Vi anser att du har fått fakturan senast den 7. dagen efter att den sänts, om det inte finns bevis för något annat. Dagen för delfåendet av fakturan räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen av tidsfristen för en begäran om omprövning är en helgdag, självständighetsdagen, Första maj, jul- eller nyårsafton, får begäran göras den första vardagen efter helgdagen.
Ange i begäran om omprövning ditt namn, din personbeteckning, dina kontaktuppgifter, numret på den faktura som omprövas, den ändring du söker och dina motiveringar till begäran. Bifoga de dokument du åberopar om du inte har sänt dem tidigare. Om din talerätt utövas av ditt juridiska ombud eller ombud, eller om begäran om omprövning upprättas av en annan person, ange även den personens namn och kontaktuppgifter.
Sänd din begäran om omprövning till HUS-sammanslutningens registratorskontor, PB 200, 00029 HUS eller per e-post till kirjaamo@hus.fi
Behandlingen av begäran om omprövning är avgiftsfri för dig. Fakturan kan inte överklagas till domstolen.
Servicesedel
Servicesedeln kompletterar vår egen verksamhet. Vi kan ge servicesedlar till patienter som står i kö i situationer där vår egen kapacitet inte är tillräcklig för att förverkliga vården i enlighet med vårdgarantilagen. Du kan inte själv välja eller begära en servicesedel.
Vårt mål är att erbjuda dig högklassig vård samt öka tillgången till vård flexibelt och på så sätt förkorta väntetiderna.
Servicesedelns värde och användning
Självrisken är högst samma som klientavgiften för motsvarande service på HUS. Ett ingrepp som betalas med en servicesedel kostar lika mycket som vård eller behandling som tillhandahålls av HUS. Enligt lagen kan du också neka till servicesedeln och ställa dig i HUS egen kö.
När du har tagit emot en servicesedel får du själv välja ingreppsställe bland de samarbetspartner som vi valt bland listade tjänsteleverantörer. När du har fått servicesedeln via palse-systemet kan du boka tid för åtgärd hos valfri leverantör och komma överens om tid och andra detaljer med leverantören. Om du vill kan du också köpa andra tjänster av tjänsteleverantören som du betalar själv, eftersom servicesedeln inte täcker dessa.
Servicesedeln är personlig och den kan inte bytas till pengar eller användas till något annat ändamål än det som nämns i beslutet om beviljande. Du får inget hushållsavdrag för en tjänst som betalas med en servicesedel.
Precis som i fråga om alla offentliga sjukvårdstjänster har du rättigheter som tas upp i lagen om patientens ställning och rättigheter. Dessutom tillämpas konsumentskyddslagen i relationen till tjänsteleverantören. Du kan göra en reklamation till oss och tjänsteleverantören, om du är missnöjd med en tjänst som köpts med servicesedel.
Vanliga frågor
Om din bank inte accepterar vårt referensnummer i sin helhet ska de första fyra tecknen tas bort.
Av datasäkerhetsskäl innehåller våra fakturor inte några exakta uppgifter om din vård. Information om HUS vård och behandlingar finns i MittKanta och Maisa. Du kan också begära att vi skickar dig patientuppgifterna.
Om ditt avgiftstak tills vidare inte har beräknats fortsätter din fakturering som vanligt. Kontakta i så fall vår kundtjänst för beräkning av avgiftstaket och korrigering av faktureringen.
Faktureringen upphör inte helt när avgiftstaket har uppnåtts. Efter beräkning av avgiftstaket faktureras kortvarig institutionsvård till nedsatta priser.
För bouppteckningar skjuter vi på begäran av en anhörig upp förfallodatumen för fakturor med tre månader räknat från dödsdatumet. Om förlängd tid beviljas för bouppteckningarna ska du sända en kopia av Skatteförvaltningens beslut till vår kundtjänst för ytterligare uppskjutande av förfallodatumen.
Om det i bouppteckningsinstrumentet konstateras att dödsboet är överskuldsatt eller medellöst ska du skicka en kopia av bouppteckningsinstrumentet till vår kundtjänst. Bouppteckningsinstrumentet behöver inte skickas, om det i boet finns tillräckligt med medel för att betala en öppen fordran.
Vi skickar alltid en betalningspåminnelse per post, även om du har ett e-fakturaavtal.
Från vår kundtjänst kan du begära en kopia av fakturan per telefon, e-post eller post.
En avgift kan debiteras för flera förfrågningar om fakturakopior.
Kundfaktureringens kundtjänst
Telefon: 09-471 78550, vardagar kl. 9–12.
Postadress: HUS Ekonomitjänster, Kundfakturering, PL 680, 00029 HUS.
E-postadress: asiakaslaskutus@hus.fi
För smidigt uträttande av ärenden ber vi dig uppge hela ditt namn, ditt födelsedatum och din gällande adress när du kontaktar oss.
Samtalen spelas in för kvalitetssäkrings- och utbildningssyften. I behandlingen av kunduppgifter iakttar vi EU:s dataskyddsförordning.