Siirry pääsisältöön

HUSin vuosi 2024: Verkostot ja yhteistyö

Kumppanit mukana tutkimustoiminnan kehittämisessä

HUSin TKKI-lautakunta (Tutkimus, koulutus, kehittäminen ja innovaatiot) kokoontui viisi kertaa vuonna 2024. Osallistuimme myös aktiivisesti kansallisiin ja alueellisiin TKKI-verkostoihin ja keskusteluihin.

EU-verkostot ovat tärkeä kumppani tutkimuksessa ja kehittämisessä

Vuonna 2024 olimme mukana useissa EU-konsortiohankehakemuksissa, joista rahoituksen sai 11 uutta hanketta.

Olemme partnerina myös uuden merkittävään IHI-hankkeen (Innovative Health Initiative) valmistelussa, jossa rakennetaan digitaalisia potilashoidon ratkaisuja jo aiemmin kehitetyn pohjalta yhteistyössä merkittävien kansainvälisten yritysten kanssa.

Tällä hetkellä koordinoimme neljää käynnissä olevaa EU-konsortiohanketta (LONGCOVID, ENDOTARGET, ONCOVALUE, PHEMS) ja osallistumme partnerina yli 30 meneillään olevaan EU-hankkeeseen. EU-hanketoiminnan hyödyt heijastuvat myös muuhun HUSin tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan.

Selvitimme ja taustoitimme Nordic University Hospital Alliance -verkostoon ja European University Hospital Alliance -verkostoon osallistumista tutkimuksen, kehittämisen ja koulutuksen näkökulmasta. Allekirjoitimme osallistumisemme Nordic University Hospital Alliance (NUHA)-verkostoon kesäkuussa 2024 ja European University Hospital Alliance (EUHA)-verkostoon tammikuussa 2025.

Helsingin Biopankista tuli yksi maailman suurimmista sairaalabiopankeista

Vuonna 2024 biopankkisuostumusten ja -näytteiden määrä kasvoi edelleen: 235 000 henkilöä antoi biopankkisuostumuksen ja 185 000 näytteen. Näillä määrillä Helsingin Biopankki nousi yhdeksi maailman suurimmista sairaalabiopankeista.

Biopankkiaineistojen kysyntä puolestaan kasvoi ennätystasolle ja biopankkitutkimuksia on käynnistynyt Helsingin Biopankin aineistoilla jo yli 200. 

Vuonna 2024 Helsingin Biopankki oli edelleen mukana syövän hoidon ja ehkäisyn tutkimuksessa. Helsingin yliopiston ja HUSin yhteinen iCAN-projekti on tähän mennessä kerännyt ja analysoinut jo noin 3 500 syöpäpotilaan kudosnäytteet Helsingin Biopankin avustuksella.

Rare3k-tutkimus harvinaissairauksista jatkui vuonna 2024. Tutkimuskohteena oli mahdollisesti perinnöllistä epilepsiaa sairastavat henkilöt. Lisäksi geneettisten löydösten palauttaminen liittyen perinnöllisiin kasvuhäiriöihin ja silmänpohjan rappeumatautiin jatkui. Tutkimusten avulla on onnistuttu varmistamaan harvinaissairauden diagnoosi useille biopankkiin näytteensä antaneille.

Helsingin Biopankki pilotoi terveydelle merkityksellisten tietojen palautusta

Helsingin Biopankki vei vuonna 2024 päätökseen koordinoimansa kansallisen biopankki-infrastruktuurin kehityksen. Projekti toteutettiin vuosina 2017–2024 Business Finlandin ja kansainvälisten lääkeyritysten rahoittamana osana FinnGen-projektia. Hankkeen aikana luotiin koko Suomen kattava biopankkinäytteiden keräys, jossa toimitettiin FinnGen-projektiin yli 500 000 suomalaisen dna-näytteet.

Osana tulosten jatkohyödyntämistä Helsingin Biopankki on palauttanut noin 200:lle biopankkinäytteen luovuttajalle tiedon siitä, että näytteestä on selvinnyt korkean riskin alttius rintasyöpään. Tieto on näytteen luovuttajan luvalla myös välitetty terveydenhoitoon jatkotoimenpiteitä varten.

Helsingin Biopankki koordinoi tätä uuden ennakoivan hoitopolun kansallista kehitystyötä. Terveydelle merkityksellisen tutkimustiedon palautus ja välitys terveydenhoitoon jatkuu myös muiden merkittävien geneettisten sairauksien seulonnassa.

Päivitetty: 04.04.2025

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.