HUSin vuosi 2024: Esihenkilötyö ja johtaminen
Esihenkilöt saivat positiivista palautetta henkilöstökyselyissä. Kehitimme johtamisosaamista monipuolisilla menetelmillä ja uran eri vaiheisiin soveltuen. Johtamisen kehittämiseksi tehty pitkäjänteinen työ näkyy tuloksissa.
Esihenkilöt ovat helposti lähestyttäviä ja reiluja
Vuoden 2024 henkilöstökyselyn kokonaistulokset olivat hyvällä tasolla. Kaikilla osa-alueilla tapahtui positiivista kehitystä. HUSin suositteluhalukkuus on merkittävästi lisääntynyt: eNPS -10 -tasosta nousimme tasolle +1.
Johtamisen kehittämiseksi tehty pitkäjänteinen työ näkyy vuodesta 2021 asti toteutetun Johtamissykkeen tuloksissa. Vastaajista 81 % oli tyytyväisiä lähiesihenkilönsä johtamiseen. Vastausprosentti oli 46. Esihenkilöitä kiitetään erityisesti reiluudesta, lähestyttävyydestä, ja kyvystä kuunnella työntekijöitä. Hyvän johtamisen ansiosta työilmapiiri koetaan hyväksi ja luottamukselliseksi.
Henkilöstökyselyt ovat johtamisen ja kehittämisen työkaluja
Henkilöstökyselyt ovat keskeisiä johtamisen ja kehittämisen työkaluja. Niiden avulla esihenkilöt ja johto saavat arvokasta tietoa henkilöstön kokemuksista liittyen toimintaan, johtamiseen ja työhyvinvointiin. Tulokset auttavat priorisoimaan kehitystoimia ja arvioimaan, ovatko aiemmin toteutetut toimenpiteet tuottaneet tavoiteltuja parannuksia.
Vuosittaiset kehityskeskustelut tarjoavat tärkeän mahdollisuuden keskittyä yksilön työtehtäviin, tavoitteisiin ja osaamisen kehittämiseen. Keskustelut toimivat sekä henkilöstön johtamisen välineenä että keinona koota tietoa osaamisen kehittämissuunnitelmien laatimiseksi yksilö- ja yksikkötasolla.
Kehityskeskustelun käyneistä 74 % koki sen hyvin tai erittäin hyödylliseksi, mutta keskustelujen käyntiaste (58 %) on kehittämiskohde.
Monipuolista johtamisosaamisen kehittämistä
Kehitimme johtamisosaamista monipuolisilla menetelmillä ja eri uravaiheissa. Esihenkilöuran alkuvaiheessa olevat osallistuvat Esihenkilöpassi-valmennukseen, jossa perehdytään johtamisen keskeisiin osa-alueisiin. Johtamisosaamisen syventämistä tukevat Lähiesihenkilötyön ammattitutkinto sekä Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto. Toteutimme johtamisosaamisen valmennusta muun muassa seuraavista ajankohtaisista teemoista: tiedolla johtaminen ja talous, muutoksen johtaminen ja palvelussuhdeasiat.
Mentoroinnin käyttö kehittämismuotona esihenkilötyössä on lisääntynyt. Mentorointi tukee sekä esihenkilön ammatillista kehittymistä että tarjoaa mentorina toimivalle uusia näkökulmia ja oppimismahdollisuuksia.
Rakensimme johtamisosaamisen kartoittamiseen työkalun, joka auttaa tunnistamaan esihenkilön johtamisosaamisen vahvuuksia ja kehityskohteita. Sitä on mahdollista hyödyntää sekä yksilön että yksikön esihenkilöiden johtamisosaamisen kehittämisessä. Uudistimme myös esihenkilöiden rekrytointiprosessin.
Päivitetty: 04.04.2025