Året på HUS 2024: Chefsarbete och ledarskap
Cheferna fick positiv respons i personalenkäterna. Vi utvecklade ledarskapskompetens med hjälp av mångsidiga metoder och med anpassningar till olika skeden i karriären. Det långsiktiga arbetet med att utveckla ledarskapet återspeglas i resultaten.
Cheferna är tillgängliga och rättvisa
Totalresultaten från personalenkäten 2024 var på en bra nivå. Det har skett en positiv utveckling inom alla delområden. HUS rekommendationsindex har ökat betydligt: från nivån -10 i eNPS gick vi upp till +1.
Det långsiktiga arbetet med att utveckla ledarskapet syns i resultaten från Chefspulsen som har genomförts sedan 2021. Av dem som svarade var 81 procent nöjda med sin närmaste chefs ledarskap. Svarsprocenten var 46. Cheferna får särskilt beröm för sin rättvisa, tillgänglighet och förmåga att lyssna på arbetstagare. Tack vare det goda ledarskapet upplevs arbetsklimatet som bra och tillförlitligt.
Personalenkäter är verktyg för ledarskap och utveckling
Personalenkäterna är viktiga verktyg för ledarskap och utveckling. Med hjälp av dem får cheferna och ledningen värdefull information om hur personalen upplever verksamheten, ledarskapet och arbetshälsan. Resultaten gör det lättare att prioritera utvecklingsåtgärder och bedöma om tidigare åtgärder har gett de förbättringar som har eftersträvats.
De årliga utvecklingssamtalen innebär en viktig möjlighet att fokusera på en individs arbetsuppgifter, mål och kompetensutveckling. Samtalen är både ett verktyg för personalledning och en metod för att samla information för att skapa planer för kompetensutveckling på individ- och enhetsnivå.
Av de som hade ett utvecklingssamtal upplevde 74 procent att samtalet var mycket eller ytterst givande, men andelen genomförda samtal (58 procent) är ett utvecklingsobjekt.
Mångsidig utveckling av ledarskapskompetensen
Vi utvecklade ledarskapskompetens med mångsidiga metoder och i olika stadier av karriären. Personer som är i början av sin chefskarriär deltar i Chefspass-coachning, där det ges introduktion till olika centrala delområden inom ledarskap. En fördjupning av ledarskapskompetensen gynnas av en yrkesexamen i arbetet som teamledare och en specialyrkesexamen i ledarskap och företagsledning. Vi genomförde coachning i ledarskapskompetens bland annat inom följande aktuella teman: ledning genom information och ekonomi, förändringsledarskap och anställningsärenden.
Användningen av mentorskap som en utvecklingsform inom chefsarbetet har ökat. Mentorskap stöder inte bara chefens professionella utveckling utan ger också mentorn nya perspektiv och möjlighet att lära sig.
Vi har skapat ett verktyg för att kartlägga ledarskapskompetens och det hjälper att identifiera chefens styrkor inom ledarskapskompetens och förbättringsområden. Verktyget kan också användas för att utveckla ledarskapskompetensen både på individnivå och hos enhetens chefer. Vi har också förnyat rekryteringsprocessen för chefer.
Uppdaterad: 04.04.2025