Siirry pääsisältöön

HUSin vuosi 2024: Työhyvinvointi

Tuemme HUSissa työntekijöiden jaksamista ja työhyvinvointia monin keinoin. Vuonna 2024 työhyvinvoinnin teemana oli mielen hyvinvoinnin tukeminen. Keskeiset kehittämiskohteet työhyvinvointi- ja työsuojelutyössä olivat psykologisen turvallisuuden parantaminen, matalan kynnyksen mielen hyvinvointia tukevan palveluvalikoiman laajentaminen, työkyvyn tukeminen ja työympäristön turvallisuus.

Työhyvinvointi tuki mielen hyvinvointia

Jatkoimme vuonna 2024 mielen hyvinvoinnin tukemista ja kampanjoimme muun muassa Kohtaa kaveri- kampanjalla. Osana strategista hanketta viestimme matalan kynnyksen mielen hyvinvoinnin tukipalveluista intrassamme. 

Tiivistimme yhteistyötä sisäisesti työterveyden, psykiatrian ja Mielenterveystalo.fi:n kanssa. Syksyn yhteistoimintaneuvotteluiden aikana tuimme mielen hyvinvointia työyhteisö ja -yksilötasolla. 

Vuoden 2024 aikana loimme turvallisemman tilan periaatteet, jotka otetaan käyttöön vuoden 2025 aikana koko HUSissa. 

Syksyllä palkitsimme Huippuyksiköitä työhyvinvointipäivässä. Palkittavat yksiköt olivat HUSin huipputasoa henkilöstökyselyn, työturvallisuuden, yhteisöllisyyden, työilmapiirin ja esihenkilötyön kriteereillä. 

Koulutimme aktiivisesti henkilöstöä työhyvinvoinnista ja paransimme edelleen verkkokurssitarjontaamme.

Työsuojelun kehittämiskohteena oli työturvallisuuskierrosten lisääminen

Vuonna 2024 työsuojelun kehittämiskohteena oli lisätä työturvallisuuskierroksia, ja tässä onnistuimme. Työturvallisuustoimintamme on pitkäjänteistä ja olemme saaneet vähennettyä työtapaturmia. HUS sai kuudetta vuotta peräkkäin Työterveyslaitoksen Nolla tapaturmaa -foorumin tasoluokituksen II – Kohti maailman kärkeä.  

Työtapaturmien määrä laski hieman vuonna 2024 (-1 %). Korvatut työmatkatapaturmat lisääntyivät 17 % ja painottuivat talvikuukausiin.  

Tiivistimme yhteistyötä tapaturmavakuuttajan kanssa, jotta saisimme pitkittyneet tapaturmapoissaolot paremmin hallintaan ja osa-aikaisen työhön paluun keinot hyödynnettyä aiempaa tehokkaammin.  

Julkaisimme muun muassa ohjeistuksen yhteisen työpaikan toimintatavoista, henkilösuojaimiksi tarkoitettujen työjalkineiden hankinnasta sekä kirurgiselta savulta suojautumisesta. Lisäsimme yhteistyötä hankintojen kanssa työturvallisuuteen liittyvien tarvikkeiden ja välineiden kilpailutuksissa.  

Työkykyjohtamisessa tiivistettiin yhteistyötä eri suuntiin

Tiivistimme yhteistyötä työeläkeyhtiön kanssa ja loimme yhteistyölle tavoitteet, jotka tukevat HUSin strategiaa. Koulutimme työkykytoimijoita ja esihenkilöitä toimimaan aktiivisesti ja varhaisessa vaiheessa, jotta ehkäisemme pitkittyviä sairauspoissaoloja. Määrittelimme HR:n ja työterveyden yhteistyöfoorumit ja aloitimme systemaattisen yhteistyön, jotta tehostetun työkyvyn prosessi on sujuva ja oikea-aikainen.  

Kehitimme työkykyjohtamisen raportointia johtamisen tueksi. PowerBI-raporteilta saamme kokonaisnäkymä johtamisen tueksi ja pystymme tarjoamaan esihenkilölle tukea työkykyprosesseihin. 

Sairauspoissaoloissa tapahtui muutos parempaan. Sairauspoissaolopäivät ja sairauspoissaoloprosentti laskivat vuonna 2024 edelleen. Isoimmat poissaoloja aiheuttavat ryhmät ovat tuki- ja liikuntaelinten sairaudet (26 %) sekä mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt (23 %), jotka aiheuttavat pitkittyneitä poissaoloja.  

Ammatillisen kuntoutuksen onnistuminen on vuonna 2024 ollut hyvällä tasolla. Työkyvyttömyyseläkemaksuprosentti laski ja on alle keskimääräisen tason.

Osatyökyvyttömyyseläkkeiden määrä kasvoi, mikä on hyvä asia. Samalla täysien työkyvyttömyyseläkkeiden trendi on laskeva.

Päivitetty: 04.04.2025

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.