Året på HUS 2024: Arbetshälsa
På HUS stöder vi arbetstagarnas ork och arbetshälsa på många sätt. År 2024 var temat för arbetshälsa att stöda psykiskt välbefinnande. Centrala utvecklingsobjekt i arbetshälso- och arbetarskyddsarbetet var att förbättra den psykologiska tryggheten, öka utbudet av tjänster med låg tröskel som stöder psykiskt välbefinnande, stöda arbetsförmågan samt säkerheten i arbetsmiljön.
Arbetshälsan främjade psykiskt välbefinnande
Under 2024 fortsatte vi att främja det psykiska välbefinnandet och bedrev kampanjer, bland annat kampanjen Kohtaa kaveri (Bemötande av en kollega). Som en del av det strategiska projektet kommunicerade vi om stödtjänster med låg tröskel för psykiskt välbefinnande på vårt intranät.
Vi förbättrade samarbetet internt med företagshälsovården, psykiatrin och Psykporten.fi. Under höstens samarbetsförhandlingar stödde vi det psykiska välbefinnandet på arbetsgemenskaps- och individnivå.
Under 2024 skapade vi principer för ett tryggare rum som införs inom hela HUS under 2025.
Under hösten belönade vi Toppenheter under arbetshälsodagen. Enheterna som fick pris höll toppnivå inom HUS utifrån kriterier som rör personalenkäten, arbetssäkerhet, gemenskap, arbetsklimat och chefsarbete.
Vi utbildade aktivt personal om arbetshälsa och förbättrade vårt utbud av nätkurser ytterligare.
Ett utvecklingsobjekt inom arbetarskyddet var att öka antalet arbetarskyddsrundor
År 2024 var ett utvecklingsobjekt för arbetarskyddet att öka antalet arbetarskyddsrundor, och det lyckades vi med. Vår arbetarskyddsverksamhet är långsiktig, och vi har lyckats minska antalet olycksfall i arbetet. För sjätte året i rad fick HUS nivåklassificering II enligt Arbetshälsoinstitutets forum Noll olyckor – vi går mot världstoppen.
Antalet olycksfall i arbetet minskade något under 2024 (-1 %). Antalet ersatta olycksfall som inträffat på väg till eller från arbetet ökade med 17 procent. Tonvikten låg på vintermånaderna.
Vi ökade vårt samarbete med olycksfallsförsäkraren för att få bättre kontroll på långvarig frånvaro efter olyckor och kunna använda metoder för återgång till arbete på deltid mer effektivt än tidigare.
Vi publicerade bland annat en anvisning om arbetssätt på en gemensam arbetsplats, införskaffande av skyddsskor avsedda som personlig skyddsutrustning samt skydd mot kirurgisk rök. Vi ökade samarbetet med upphandlingen inom konkurrensutsättande av material och utrustning med anknytning till arbetssäkerhet.
Samarbetet inom ledning av arbetsförmåga utökades i olika riktningar
Vi intensifierade samarbetet med arbetspensionsanstalten och skapade mål som främjar HUS strategi för samarbetet. Vi utbildade aktörer inom arbetsförmåga och chefer som ska agera aktivt och i ett tidigt skede för att förebygga långvarig sjukfrånvaro. Vi fastställde samarbetsforum för HR och arbetshälsa och påbörjade ett systematiskt samarbete för att processen med förstärkt stöd för arbetsförmåga ska vara smidig och komma i rätt tid.
Vi utvecklade rapportering inom ledning av arbetsförmåga som ett stöd för ledarskapet. Genom PowerBI-rapporterna får vi en övergripande bild som stöd för ledarskapet och vi kan ge cheferna stöd i processen med arbetsförmågan.
När det gäller sjukfrånvaro förändrades situationen något till det bättre. År 2024 minskade antalet sjukfrånvarodagar och andelen sjukfrånvaro i procent. De största grupperna som bidrar till frånvaro är sjukdomar i stöd- och rörelseorganen (26 %) samt psykiska störningar och beteendestörningar (23 %) som orsakar långvarig frånvaro.
Framgångarna inom den yrkesinriktade rehabiliteringen har varit på en bra nivå under 2024. Invalidpensionsavgiftsprocenten sjönk och ligger under den genomsnittliga nivån.
Antalet delinvalidpensioner ökade, vilket är bra. Samtidigt ser vi en nedåtgående trend vad gäller full invalidpension.
Uppdaterad: 04.04.2025