Året på HUS 2024: Kvalitet och patientsäkerhet
Under 2024 utvecklade vi egenkontrollen och dataskyddsfrågor. Alla våra sjukvårdsenheter upprättade egna planer för egenkontroll. Vi inledde ett kvalitets- och patientsäkerhetssamarbete med välfärdsområdena och under 2024 inleddes arbetet med kvalitetssystemet ISO 9001 i hela HUS-sammanslutningen.
Programmet för egenkontroll och genomförandet av det
Under 2024 fortsatte vi att utveckla de interna auditeringarna inom egenkontroll och kontrollbesöken hos tjänsteproducenter. Vi har även förnyat rapporteringen inom egenkontroll.
Alla resultatenheter inom sjukvården upprättar egna planer för egenkontroll som publiceras på HUS webbplats.
Ta del av planerna för egenkontroll
I slutet av året inleddes beredningen av en revidering av programmet för egenkontroll. Vårt mål är att det nya programmet för egenkontroll ska godkännas under hösten 2025.
Kvalitetssystemet ISO 9001
Under 2024 inleddes arbetet med kvalitetssystemet ISO 9001 i hela HUS-sammanslutningen. Vi bygger upp ett kvalitetssystem enligt ISO 9001-standarden för hela organisationen under 2024–2027. Av våra enheter har redan Diagnostikcentrum, Jourhjälpen och Upphandlingar ISO 9001-certifikat. Målet är att förenhetliga HUS sätt att agera, säkerställa patientsäkerheten och en framstående daglig verksamhet. Dessutom är målet att stöda ledningen av patientvården och funktionerna som stöder den samt kontinuerligt utvecklande.
Målet är en obruten läkemedelsbehandlingsprocess
Som en del av en studie analyserade varningar som gäller föreskrivning av läkemedel i Apotti och reaktioner i anknytning till dem hos vuxna patienter under 2022. Utifrån analyserna identifierade vi objekt som kunde optimeras, men det krävs ännu fortsatta åtgärder för att närmare fastställa dem.
Vi har också bedömt och planerat att införa en modell med dosdispensering av läkemedel (Unit dose) inom HUS. Dosdispensering av läkemedel innebär att enskilda doser med identifieringskod har delats färdigt på apoteket och de kan till exempel för varje patient buntas ihop för en administreringsgång.
Genom dosdispensering kan administreringsfel minskas betydligt och den arbetstid som sjukskötarna använder till att dela läkemedel sparas för andra vårduppgifter. Upphandling av en dosdispenseringsmaskin finns inskrivet i HUS investeringsplan för åren 2026–2029.
Vi utvecklar verksamheten genom anmälningar om farliga situationer
Vårt kund- och patientsäkerhetsarbete grundar sig på en kontinuerlig utveckling av verksamheten, upprätthållande av säkerheten, anmälan av farliga situationer (HaiPro) samt introduktion och utbildning för anställda. Vårt mål är att minimera de skador som vården ger upphov till, , men som kan förhindras. Patienter och närstående har också möjlighet att anmäla farliga situationer.
Never event händelser är sällsynta allvarliga farliga situationer som patienterna råkat ut för och som aldrig ska få hända. De kan identifieras tydligt och till största delen förhindras då man följer rekommendationer och anvisningar. År 2024 gav vi anvisningar för arbetssätt och uppföljning i anslutning till never event-händelser samt lade till klassificeringen never event i systemet för anmälan om farliga situationer (HaiPro).
Utveckling av dataskyddskompetens och -processer
Utveckling av dataskyddskompetensen är en viktig del av vår verksamhet. För att främja personalens dataskyddskompetens gjorde vi en sida med anvisningar om behandlingen av patientuppgifter på vårt intranät samt en anvisning för situationer som rör identitetsstölder. Dessutom ordnade vi utbildning för att öka personalens dataskyddskompetens. Dessutom utvecklade vi processer för att hantera dataskyddsfrågor.
Vi införde ett nytt uppföljningssystem för logguppgifter i slutet av 2024. Utvecklingen av systemets funktioner kommer att fortsätta under 2025.
Samarbetet med välfärdsområdena inleddes
Ett regionalt samarbete för att förbättra kvaliteten och patientsäkerheten är en central del av utvecklingen av hälso- och sjukvård. Under 2024 utökades samarbetet med Nylands välfärdsområden, särskilt inom frågor som rör patientsäkerhet. Vi deltog även i nationella nätverk med anknytning till utveckling av egenkontroll.
Uppdaterad: 04.04.2025